България се срина в класация за свобода на медиите

България е отстъпила назад с повече от десет позиции - от 70-то на 80-то място, в индекса на свободата на медиите по света. Това отчита неправителствената организация "Репортери без граници", която огласи редовния си доклад за 2011-2012.

Водещи в класацията традиционно са Финландия, Норвегия, Естония, Холандия, Австрия, предаде БНР. Последни по отношение на свободата на словото са Китай, Иран, Сирия, Северна Корея и Еритрея. Докладът обхваща общо 178 държави.

В рамките на Европейския съюз индексът продължава да отразява ясно изразено разминаване между страни като Финландия и Холандия и държави като България, Гърция (70-то място) и Италия (61-во място), които все още не се справят с проблема за нарушаване на свободата на медиите, най-вече поради липса на политическа воля, посочват от "Репортери без граници".

Според доклада от 2009 г. страната ни трайно върви надолу: тогава е била на 68-мо място, 2010 - на 70-то, а сега - едва на 80-то. Свободата на медиите повече от всякога е проблем на балканските страни, които искат да се присъединят към Европейския съюз, но изпитват негативните ефекти от икономическата криза.
За сравнение Франция е дръпнала с 6 места нагоре – от 44-то на 38-мо, Испания е на 39-то, а Румъния – на 47-мо, допълва БГНЕС.

Няколко европейски страни са далеч зад останалите държави на Стария континент, констатират още от "Репортери без граници". Например смазването на протестите в Беларус след преизбирането на президента Александър Лукашенко отпрати страната с 14 позиции надолу – на 168-мо място.
Турция, която се рекламира като модел за развитие в региона, отстъпва също с 10 места надолу и е на 148-мо място. Забравяйки за политическите реформи, юридическата система на Анкара предприе вълна от арести на журналисти, която е без прецедент в новата история на страната от времето на управлението на военните.

Според авторите на проучването индексът от тази година за повечето страни не е повлиян от драматични политически събития и дава по-добро отражение на подхода и намеренията на правителствата по отношение на свободата на медиите в средно- и дългосрочен порядък.

В едно от първите си интервюта новата американска посланичка Марси Рийс, която е в София само от няколко месеца, заяви, че знае за оказан политически и икономически натиск върху български журналисти.
"За да избегнат този натиск, те си налагат самоцензура", изтъкна допломатът.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини