БАККО: Eфирните ТВ да са безплатни за операторите

Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) поиска телевизионните програми, които задължително ще се разпространяват в цифровия мултиплекс, да са безплатни за алтернативните оператори - кабелни, сателитни, IPTV и т.н.

В изявление по повод войната, която се води между БТВ и Булсатком, асоциацията излезе с обръщение, в което настоява за единна и мотивирана позиция на държавата в защита на потребителите. Основният момент в него е, че ефирните програми, които след цифровизацията тази година ще се разпространяват безплатно до потребителите, да бъдат безплатни и за операторите.

„Считиаме, че това е единственият справедлив инструмент, с който новата цифрова технология няма да бъде поставена в привилегирована позиция спрямо останалите технологии”, се казва в официалното изявление.

БАККО обръща внимание, че кабелните оператори в момента се нуждаят повече от всякога ресурс и съдействие, за да отговорят на технологичните предизвикателства. Те са поставени в сложната ситуация едновременно да инвестират във високо качество на сигнала в мрежите си, да отговорят на новите условия на програмните оператори и да запазват ценовите нива на услугите си в условията на криза.

Ето защо, БАККО призовава за прекратяване на безсмислената публична война и настоява за ясни прозрачни правила на договаряне в условията на ефективни и равнопоставени търговски преговори.

Цифровият сигнал ще бъде пуснат на 1 март т.г. В преходния период до 1 септември ще функционират както цифровият, така и аналоговият ефирен сигнал. Това означава, че хората ще могат да приемат един от двата сигнала в зависимост с какъв телевизор разполагат.

На 1 септември 2013 г. аналоговият сигнал ще бъде спрян. От този момент нататък, хората ще могат да гледат безплатно до 15 национални цифрови програми, които ще се приемат чрез антена и цифров телевизор/декодер. 

Според БАККО, оказването на какъвто и да е натиск в навечерието на цифровизацията на спектъра дискриминира кабелната технология. За всеки потребител, който получава и гледа безплатно ефирните телевизионни програми като Канал 1 , БТВ, НОВА, ТВ7 и др., те ще продължат да бъдат безплатни и след въвеждане на шумно рекламираната цифрова платформа. Това поставя потребителите на кабелна и сателитна телевизия в неравноправно положение, тъй като те ще продължат да плащат за безплатно разпространявано съдържание, заключава асоциацията.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини