Таланти от “Майстора” представят в изложба компютърни герои

На 19ти Декември „Керимовата къща“ отвори врати за коледна изложба, където творци от Кърджали показаха продуктите на техния труд. Не останаха по-назад и възпитаниците на СОУ „Владимир Димитров-Майстора“  в лицето на Иван Дюлгеров и Иван Георгиев от 8 клас.Те гордо представиха своите творения от глина, които бяха изложени редом с картините на видни кърджалийски художници. Двамата 14 годишни таланти споделиха пред Кърджали БГ Вести за своята страст към компютърните игри и в частност „League of Legends”, която ги е вдъхновила за почти всички техни глинени фигури. Интернет сензацията на “Riot Games“ е пленила въображението на младите творци, а училищните им часове по керамика са предоставили възможност за превръщането на идеите в реалност.

Младежите разказаха подробно за начина на изработка на глинените фигури, което отнема доста време, търпение, внимание и усет за красота. Самото оформяне на всеки от глинените герои им коства средно около четири часа работа, а изпичането на фигурите трае цяло денонощие при много високи температури в специална пещ. Следва боядисване, при което се спазва дори и най-малкия детайл, за да може готовият продукт да придобие завършен и достоверен вид. С тази дейност двамата Ивановци се занимават вече цяла година и твърдят, че им е интересно да работят с глина. Имат пълната свобода да избират сами тематиката на своите произведения, което прави работата им още по-интересна и същевременно по-пленителна за младото поколение.

Дюлгеров и Георгиев разкриха бляновете си да направят по-мащабен проект с размери около  50см, каквито са възможностите на пещта, която те ползват в училище. Те мислят да моделират един от главните герои от любимата си игра – т.н. „Барон“. Опасяват се, че нивото на детайлност ще им отнеме доста труд и време, но са обнадеждени, че ще се справят отлично.

Младите „майстори“ не се спират само до тук, а се занимават и с благотворителност. Група ученици посетиха дом „Майка и дете“ – Кърджали, изнесоха кратко представление с коледен дух и дариха на малките деца подаръци и лакомства. 

 

Николай Митов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини