Търсят 75 войници за кенанското поделение, трябва и да са умни

Команда "падни" за новобранци, ще звучи за пръв път от години в Хасково

Хасковските военни търсят да наемат 75 нови войници, като освен традиционните изисквания за добра физическа подготовка, бъдещият аскер трябва да е с широка обща култура. Тестът за интелигентност включва 100 въпроса от всички сфери на живота, като за всеки правилен отговор се дава по 1 точка. Кандидат, който има по-малко от 55% верни отговори не се класира дори и да е здрав като Арнолд Шварценегер. 

Междувпрочем изискванията за ФП-то са направени точно като за Арни. Така например, кандидатите във възраст до 21 години трябва да направят 75 лицеви опори за 1 мин ако искат да получат максималният брой/100/ точки. Коремните преси трябва да са 81, а прословутия 1000-метров крос трябва да се вземе за 3.10 мин. Това последното не би било толкова непосилно ако не ставаше след всички упражнения/ преси, лицеви опори и совалки/, след които кандидатът е като сдъвкан и изплют. 

В изпита свободно могат да участват и жени, като за обявените 75 места няма квотен принцип по пол. Изискванията за кандидат-войничките са почти изравнени с тези за мъжете. За отличен, кандидатките трябва да направят 78 преси и 58 опори, а кросът да се вземе за 3.55 мин. 

Малко по либерални, но не много, са изискванията за следващите две възрастови групи-от 22 до 26 години и от 27 до 31 години. Кандидати над 32 год възраст не се допускат до кадрова военна служба. 

Кандидатът трябва да набере поне 200 точки от 4-те дисциплини на ФП-то, ако иска да бъде допуснат до препитването за умност. Ако покаже и знания, в оценката му се добавят допълнителни точки за висше образование, владеене на английски език или завършена военно приложна специалност. Едва тогава се класира спрямо останалите кандидати. 

Набиране на нови войници се извършва за пръв път от две години в Хасково. Въпреки тежките изпити, мераклиите за униформа бяха доста, но всички щатове в местния аскер бяха пълни до дупка. 

Сега обаче има свободни места за 24 автоматчици, 8 гранатометчици, 10 помощник гранатометчици, 5 мерачи на картечници, 14 механик водачи и 3-ма мерач-оператори, 10 бойци за обслужване на минохвъргачка и 1 мерач на СПГ. 

Минимално изискваното образование е средно. Изпитите ще се извършват в кенанското поделение от 18-ти до 28 февруари, а документи се подават във военните окръжия до края на януари.

Г.Христов

Коремните преси са почти поравно и за мъжете и за жените
Прословутият крос, който е най-тежкото изпитание за кандидатите
В изпитите свободно могат да участват и жени
Мерака за униформа на последните изпити бе голям
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини