Цената на захарта в Кърджали в малките магазини по-ниска

За период 21 - 28 ноември средната цена на едро на бялата кристална захар за страната се запазва на нивото от предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти отбелязват леко понижение.

Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ. Средно за страната, цената на едро на бялата захар остава непроменена - 2,04 лв./кг. На борсите в различните области захарта се търгува в ценовия интервал от 1,89 лв./кг до 2,21 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В голяма част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни седмични изменения на цените на едро, в диапазона от -2% (Благоевград) до +0,5% (Добрич, Пловдив, София, Хасково и Ямбол).Средната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,19 лв./кг - с 1,4% по-ниска спрямо предходната седмица. В големите супермаркети в страната захарта се предлага в ценовите граници от 2,02 лв./кг (Кюстендил) до 2,34 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В десет от областите се наблюдават седмични ценови изменения в интервала от –8,7% (Бургас) до +0,7% (Перник), преобладаващо в посока надолу.Средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) отбелязва незначително понижение (с 0,4%) до 2,32 лв./кг. В малките магазини захарта продължава да се търгува на цени от 2,10 лв./кг (Кърджали) до 2,48 лв./кг (Враца). В четири от областите се отчита поевтиняване на продукта, в рамките на 1,9% (Търговище) - 4,4% (Варна). В единадесет области се наблюдава незначително покачване на средните стойности за ДТО с 0,2% или с под 0,01 лв./кг.Средно за страната, цената на дребно на захарта в ГТВ е с 0,13 лв./кг по-ниска от тази в другите търговски обекти, като отново най-голяма е разликата във Враца – 0,34 лв./кг. В областите Кърджали, Варна и Стара Загора цените на захарта в малките магазини са с 0,04-0,05 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро и на дребно се наблюдава отново в Плевен – 0,40 лв./кг в ГТВ и 0,46 лв./кг в ДТО. В областите Враца, Варна и Бургас цените на захарта в големите супермаркети (а във Варна и в по-малките магазини) са по-ниски от тези на едро, като разликата достига до 0,06 лв./кг.Към края на месец ноември 2012 г. средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната отбелязват леко понижение спрямо нивата отпреди един месец, съответно с 1,7% и 1%. По области, месечните ценови изменения на пазара на едро са в границите от -7,6% (Благоевград) до +0,5% (Добрич), а при търговията на дребно - от –6,2% (Сливен) до +0,4% (Перник).

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини