Кой управлява "Капитал" и "Дневник" - Алфа банк или Икономедиа

"Решението на банката за усвояване на обезпечения и назначаване на управител на търговското предприятие на "Икономедиа" АД е изненада за нас". Това се казва в изявление от Съвета на директорите на "Икономедиа" относно инфрмацията, че "Алфа банк" взима контрол върху "Капитал" и "Дневник" заради необслужени кредити.

Според текста му към момента на подаване на иска, "Икономедиа" е изплатила в пълен размер всички дължими суми според договорения погасителен план. От компанията посочват, че в потвърждение на това, към вчерашна дата в Централния кредитен регистър, кредитите фигурират като редовни.

От "Икономедия" посочват, че са предприели необходимите правни действия, за да защитят нормалното функциониране на медиите си. От Съвета на директорите на групата твърдят, че са предоставили на Търговския регистър факти, които те определят като "неоспорими", за "недопустимостта и незаконността на искането на Алфа банка – клон България".

Проверка на Econ.bg в Търговския регистър показа, че наистина вече има подадена молба от страна на "Икономедиа", в която компанията иска да се признае като "незаконосъобразно" и "недопустимо" заявеното от "Алфа банк" заявление, свързано с особения залог и просрочените плащания по трите кредита.

Като доказателство, че са платили задълженията си, "Икономедиа" представят два документа за банков превод чрез интернет банкиране на обща стойност от 632 500 евро. Получател на сумите е "Алфа банк". Датата на единия документ е 27 ноември 2012 г., а датата на втория е един ден по-късно – 28 ноември тази година.

Това означава, че медийната група е направила дължимите към банката плащания, но два месеца след датата, посочена от "Алфа банк" в уведомлението за неизпълнение - 25 септември. Преди два дни (или на 28 ноември) "Икономедиа" изплаща сумите и в същия ден банката вписва в Търговския регистър искане за изпълнение на особения залог (датата на нотариалната заверка е 28 ноември 2012 г.)

В момента се очаква решението на Търговският регистър относно казуса, което трябва да бъде оповестено в 3-дневен срок.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини