Кърджалийци с едни от най-развалените усмивки в България

д-р Борислав Миланов

 Кърджалийци имат едни от най-лошите усмивки в страната. Още на 5 години 84 на сто от децата в Източните Родопи са с кариеси при стандарт на Световната здравна организация от 10 %. На 12 години кърджалийчетата имат средно по 3,28 развалени или извадени зъби при стандарт на Световната здравна организация по 2. Тези данни бяха изнесени пред зъболекари и представители на институции в Кърджали от д-р Виктория Жекова, ръководител на програма по силантиране на зъбите при децата.

  Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов обобщи, че на всеки втори българин е с развалена усмивка от изваден зъб. Д-р Миланов представи програма на здравното и образователните министерства за предотвратяване на кариесите още в детска възраст, за да се сложи край на негативната тенденция. На децата от 6 до 8 години се поставят силанти на постоянните зъби, което се изразява в специално покритие на емайла. Така се предотвратяват кариесите. Един вложен лев в програмата се възвръща петкратно. Миналата година са лекувани 17 000 деца от 200 зъболекари. Тази година броят на медиците е увеличен на 400. Целта е да се обхванат по 720 деца от всеки регион. Процедурите са абсолютно безплатни и се покриват от държавния бюджет.

  Шефът на Регионалната здравна инспекция доц.д-р Жени Стайкова поясни, че една от причините кърджалийци да имат проблеми със зъбите е липсата на флуор във водата, както и културата на хранене.

 Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини