90-килограмови и нагоре. Кой казва, че не могат да танцуват

Когато тези балерини танцуват на сцената, подът се тресе. Излишните килограми - също.
Всеки член на професионална танцова група Danza Voluminosa тежи поне 90 килограма и въпреки това изглежда блестящо. Години наред тези балерини се борят срещу създадените стереотипи за хората с наднормено тегло, пише германското списание "Der Spiegel".

На представления пълничките балерини се появяват почти винаги в бели рокли, падащи свободно по телата им. Но широките дрехи не успяват да прикрият много: тлъстите ръце, краката с гънки и подпухналите лица се виждат съвсем ясно.

Но това не е от значение за дебеланките. Те са професионални танцьорки, които от години играят в кубинската танцова група Danza Voluminosa. Те са с чувство за хумор и обичат да се шегуват със себе си. Затова са назовали и един от танците си „Обемен танц“.

Прима балерината на групата е Мейлин Даца – тя тежи 130 килограма. И от малка мечтаела да стане балерина.

„Но майка ми винаги казваше, че дебелите момичета не могат да танцуват“, разказва тя. Но откакто е част от групата Danza Voluminosa, тя се чувства като истинска балерина.

Танцовата група е създадена през 1996 г. от Хуан Мигел Мес, който до днес е режисьор на групата и участва активно в хореографията.

В представленията той винаги ползва шеги и вицове, сръзвани с теглото на танцьорите. Изпълненията на "Лебедово езеро" и на "Кан кан" винаги предизвикват вълни от искрен смях сред публиката. А това радва балерините. 

„Ние използваме хумора, за да установим контакт с хората, да ни забележат. Когато имаме вниманието им, тогава е по-лесно да им представим нещо по-сериозно“, казва хореографът.

"Но групата е нещо повече за самите танцьори. Тя им предлага поле, където да се развиват артистично и да развият способностите си да общуват нормално в обществото - без да се чувстват подценени", допълва той.

Животът на много от пълничките танцьори в групата се е променил заради работата им с Хуан Мигел Мес. Преди срещата си с него повечето от тях били демотивирани, обезкуражени и имали чувство за вина заради теглото си. Но чрез танците се научили да възприемат себе си по по-благосклонен начин и по този начин да променят мнението на останалите за дебелите хора.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини