Кристо вдига Мастаба, по-голяма от Хеопсовата пирамида

Роденият в България творец Кристо се готви да издигне най-голямата скулптура в света, която ще е направена от 400 000 разноцветни петролни барела, пише в уебсайта си лондонският вестник Telegraph.

150-метровата пирамида, наречена Мастаба, ще има плосък връх и ще бъде малко по-висока от Великата пирамида в Гиза. Творението на Кристо (Христо Владимиров Явашев) ще струва 325 милиона долара и ще бъде издигнато за около 30 месеца в пустинята край Абу Даби, който се стреми да стане средище на културата и изкуството.

В изграждането на гигантската скулптура ще участват неколкостотин души. Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод замислили Мастаба преди 30-ина години, вдъхновени от цветовете на пустинята и от високите пясъчни дюни, но осъществяването й било отлагано заради конфликтите в района, припомня БТА. "Когато слънцето изгрее, вертикалната стена ще грейне като златна", казва Кристо.

Той се прослави с опаковане на различни вещи и сгради в плат или други тъкани. За творбата в Абу Даби му съдейства шейх Хамдан ал Нахаян, по-големият брат на престолонаследника, който заедно с цялата кралска фамилия е възторжен от проекта.

Кристо казва, че барелите, избрани за изграждането на скулптурата, нямат нищо общо с основния източник на приходи на района. Разноцветните барели ще бъдат доставени от германска фирма.

За сравнение с Хеопсовата пирамида

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини