Нона Караджова: Водното оглeдало струва колкото строежа на нови сметища в цяла България

Огромният проблем с отпадъците е натрупат повече от 10 години, но мисля че е преодолян и ще избегнем наказателната процедура, тъй като имаме добро партньорство с Европейската комисия. Това коментира министърът на околната среда и водите Нона Караджова по повод обявеното искане от ЕК България да се погрижи сметищата в страната да отговарят на законодателството на Европейския съюз, предаде БТА.

Искането на комисията засяга няколко държави от ЕС. ЕК е изпратила мотивирано становище, в което дава двумесечен срок за отговор на страната.Мисля, че ще подготвим достоен отговор до ЕК за предстоящите два месеца. Смятам, че имаме какво да отговорим по дълго неглижираната тема, която е изведена като приоритет на нашето правителство, каза Караджова.Шансът да не влезем в наказателна процедура е да докладваме ежемесечно и да убедим ЕК, че общините са "се взели в ръце" и изпълняват своя ангажимент за управление на битовите отпадъците, с помощта на правителството, коментира екоминистърът. Тя припомни, че срокът за тези ангажименти на България е изтекъл на 16 юли 2009 г. Според нея това, което е наваксано за три години, е убедително доказателство, че ще се справим и няма да се стигне до крайна фаза.

Ако се случи, че не успеем да убедим ЕК, че всичко е наред, ще пратя фактурите на предишното правителство и кметовете, които са управлявали от 2000 до 2009 г., каза министърът в отговор на въпрос. За парите, с които се направи "Водното огледало" в Кърджали, щяха да са построени най-съвършените системи за отпадъци в цяла България, каза министърът, коментирайки обвинения на социалистите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини