БГ медиите: Далеч от Оруел и независимостта

Свободата на мнението и на пресата е "правото да казваш на хората това, което не искат да чуят"

Джордж Оруел

Започваме статията с този цитат неслучайно, защото днес дойде поредната оценка за българските медии, а именно – те са на последно място по независимост.  

Тази констатация отправи посланикът на Германия Матиас Хьопфнер на конференция на Съвета за електронни медии днес, като допълни, че в България медиите изпълняват само частично своята задача.

"Бъдещето, демокрацията и просперитета зависят от това дали българските медии ще удържат на тези предизвикателства, дали ще са в състояние да казват истината директно. ЕС ще следи много внимателно тези въпроси, ЕС не е само една зона за свободна търговия, а е в основата си една общност на споделени ценности. Независимостта и свободата на медиите е точно една такава ценност", заяви той.

Хьопфнер допълни, че за всички лидери в ЕС е неприятен и тревожен сигнал, че в ранглистата по независимост на медиите на "Репортери без граници" България е на последно място от всички европейски страни.

Посланикът призова към действие, като даде пример с родната си Германия, където независимите и свободни медии се регулират с помощта на съвсем конкретни и ясни закони.

Тревожната оценка на Европа дойде в момент, когато медиите за пореден път бяха използвани за бойно поле между премиерът Бойко Борисов и основният му опонент Сергей Станишев. Министър-председателят дори се удиви днес каква е тази свобода, която имат родните медиите и им обясни как трябва да се работи.

"Ако аз съм журналист, в момента в който Станишев заяви, че той е направил магистрала "Люлин", веднага ще му пусна кадър, когато бяхме пред планината и казах "Господа, снимайте какво са направили - 5 километра в нивата". Всички го имате на камерите. И ще се обърна към Станишев и ще му кажа "Извинете, ето това сте направили вие - тези 5 километра, а сега тези тунели, мостове и пробивите през планината направи Борисов и правителството". Такъв въпрос няма, а го оставяте да си говори по един час лъжи", заяви поучително премиерът.

В същото време Сергей Станишев също не спря да преподава на медиите колко "лъжи е изговорил премиерът и как те не бива да бъдат спестявани".

actualno.com

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини