Депутатите сменят мерцедес с фолксваген?

Само една фирма - "Порше БГ", вносител на „Фолксваген" и "Ауди", бе допусната до финалния етап в поръчката на Народното събрание за нови коли, стана ясно при отварянето на ценовите оферти.

Компанията покрива техническите характеристики за доставката на 75 леки и 5 лекотоварни автомобила, съобщи в."24 часа".

Ключовите изисквания бяха задвижване 4х4 със система за разпределение на въртящия момент между предната и задната ос, резервоар, не по-малък от 70 литра, задни светлини с LED технология и старт-стоп система да двигателя. Поръчката е с прогнозна стойност 3 656 875 лева (4 388 250 лева с ДДС).
Така средната цена за лека кола излиза около 50 хил. лева (около 60 хил. лева с ДДС), писа в."Дневник".

По позицията за 5 микробуса не е допуснат нито 1 участник, обявиха от конкурсната комисия днес.

„Порше БГ" предлага цена от 40 570,84 лева без ДДС за един автомобил и 32 585 лева за лекотоворна кола. Прогнозната цена в обявената в края на юни поръчка за автомобил е общо 4,3 млн. лева.
Документи за участие в процедурата бяха купили общо 20 компании, а оферти бяха подадени от 3 от тях.
Освен „Порше БГ", това бяха дистрибуторите на „Мерцедес" - „Балкан стар рител", и на „Шкода" - „Еуратек". Досега при подобни поръчки парламентът избираше офертите на БМВ и „Мерцедес".

Окончателното решение за избора на „Порше БГ" ще бъде обявено в 5-дневен срок, казаха от конкурсната комисия.
Още преди дни в. "Дневник" писа, че реално само предлаганият от фирмата "Фолксваген Пасат" отговаря на техническите параметри в поръчката.

"Няма постъпили жалби за законосъобразността на решението, включително за наличие на дискриминационни, икономически, финансови, технически или квалификационни изисквания в обявлението или в документацията. При свободна и лоялна конкуренция участниците могат да предлагат автомобили както от среден, така и от по-висок клас", коментира пред изданието главният секретар на Народното събрание Иван Славчов за обществената поръчка.

Въпреки че не отговаряме на някои технически изисквания, решихме да се пробваме, каза Даниел Стойчев от "Еуратек". По думите му продуктът им е близък, но все пак не отговаря изцяло на записаното в поръчката.

Преценка на Народното събрание е дали да изберат кандидата, който отговаря и на най-дребните технически изисквания, заяви Ваня Бабанин, пиар ръководител на "Балкан Стар".


В момента Народното събрание има 18 автомобила "Мерцедес", купени през 1998 г. и с приблизителен пробег 460 000 км, още 20 коли от същата марка, купени през 2004 г. и със среден пробег 265 000 км, както и 11 коли БМВ от 1999 г. със среден пробег 455 000 км, още 12 от същата марка, купени през 2007 г., с пробег 170 000 км.
От Министерския съвет са получили през 2010 г. 4 автомобила "Пежо". В гаража на парламента са и 2 леки автомобила с повишена проходимост "Ланд Ровър Фрилендър", купени през 1999 г. и със среден пробег 165 000 км.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини