Срамота. 29 евро на година за онкоболен у нас

България и Румъния са на последните места в ЕС по отделени средства за лечение на онкоболните. Това съобщиха специалисти на българо-румънски форум за достъпа до лечение на онкопациентите.

 В ЕС се отделят средно около 150 евро годишно за лечението на онкопациент, докато в България тази сума е 29 евро на година. След нас са само румънците с 22 евро, съобщи БНТ.

Нашата страна пък е на последно място сред страните от Евросъюза по достъп на пациентите до нови лекарства. В богатите европейски страни като Франция например годишно отделят над 200 евро за лечението на онкоболен пациент. У нас и в Румъния сумата е 10 пъти по-малко - отчита евростатистиката.

Клиничните пътеки в онкологията у нас дори не покриват всички клинични процедури, които се налагат за преодоляване на усложненията, съпровождащи терапията.

През септември водещи наши онколози ще се опитат да преборят експертите на Здравната каса, за да се актуализират онкопътеките. В световната практика модерният подход при най-ефективните засега, но скъпоструващи прицелни терапии е да се провери с изследване дали генетично пациентът е предразположен да се повлияе ефективно от лечението.

У нас след специфични генетични изследвания комисия от много специалисти решава за кой пациент какво лечение би дало резултат, и въпреки бюджетните ограничения, се твърди, че всеки, който би се повлиял, получава скъпата терапия.

Най-големият проблем в България обаче си остава фактът, че повечето болни се дигностицират в късен стадий на заболяването. Причината не е само в недостатъците на системата, а и в ужаса на хората от тази диагноза.

 В Румъния вече имат Национална антиракова програма, докато у нас институциите все още избират между няколко варианта, готови от години. Надеждата е до края на декември някой от тях най-накрая да бъде приет.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини