Арестуваха Гари Каспаров заради Пуси Райът

Световният шампион по шахмат Гари Каспаров е сред над 60 арестувани при протест в Москва заради осъдителната присъда на трите млади жени от пънк групата Пуси Райът, съобщават руски медии.

Бившият световен шампион, който в момента е политик от опозицията, говорел с журналисти, когато бил обграден от полицията, гласи съобщение, публикувано на страницата му във Фейсбук. "Гари Каспаров беше арестуван преди малко пред сградата на съда в Москва, където течеше съдебният процес срещу Пуси Райът. Той не беше там, за да протестира, а просто да присъства, но полицията го обгради и го повлече към полицейската кола", се казва в съобщението.

"Той е в полицейския участък. Бил е подложен на побой, но твърди, че е добре. Не е сигурен какво ще се случи след това. Изглежда, че полицията чака заповеди отгоре. Той твърди, че стоял спокойно и говорел с журналисти, когато полицаите го сграбчили и започнали да го блъскат", се казва в публикувано малко по-късно съобщение, предаде БГНЕС.

"Първоначално не разбрах защо ме арестуваха. Давах интервю на един журналист. Но след това те ме качиха в кола и ме биха жестоко", заяви Каспаров пред агенция Интерфакс. Той допълни, че успял да ухапе един от полицаите по ръката.

От дълго време Каспаров се противопоставя остро на руския президент Владимир Путин, като създаде Обединен граждански фронт през 2005 г., а през 2007 г. за кратко беше кандидат за президент с втората си политическа партия "Другата Русия". Той беше арестуван и осъден на пет дни затвор през ноември 2007 г. заради съпротива при задържане по време на протест срещу Путин.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини