Големият мост над Водното огледало – кръстопът на култури

През септември и октомври големият мост над Водното огледало в Кърджали ще стане място, където ще си дадат среща различни изкуства. Целта на проекта „Мостът – кръстопът на култури”е да се обогати културното пространство на града край Арда.
Днес кметът на Кърджали Хасан Азис се срещна с Калин Сърменов от фирма „Златен век”, част от Консорциума „Медия Кълтчър бридж”ДЗЗД, спечелил търга за изпълнение на проекта. Двамата уточниха основни моменти по изпълнение на различните дейности. На фирма „Златен век” са поверени подготовката на сценария, организацията и режисьорската работа на всички събития, които ще се случват през следващите два месеца. „Този проект идва точно навреме и се вмества много добре в отбелязване годишнината от Освобождението на Кърджали и Родопите и 100 години от Балканската война”, каза кметът Хасан Азис.„Всички появи са изнесени навън, техен естествен декор са парковете и уличното пространство. Искаме да покажем не само съвременното и модерното лице на нашия град, но и нашата памет за миналото и традициите ни ”, коментира още градоначалникът. Като пример той посочи, че на 6 септември, обявен за Ден на фотографията, в най- стария парк „Горубсо” ще бъде експонирана голяма тематична изложба, представяща днешния Кърджали. Заедно с това ще има специален кът за снимки от старите албуми.По този повод Х.Азис прикани съгражданите си да участват в изложбата „Старият Кърджали” като потърсят снимки, запечатали важни моменти и личности, свързани с историята на града от последните няколко десетилетия.
След Деня на фотографията, следва Ден на музиката.Все още се уточнява датата, но навярно ще бъде около 22 септември – Националният празник на независимостта на България. За място е избран новият парк „Арпезос – Север”. Любимите приказни герои и разказвачи на истории ще очакват зрителите си в парк „Простор”. Кулминацията на проекта „Мостът-кръстопът на култури” ще се случи в навечерието на Деня на Кърджали 21 октомври.„Участваме в проекта, защото ни харесва идеята да бъде извадена културата от тази стандартност на понятието и се обърне внимание на всички хора, които искат да се докоснат до творческия процес”, сподели Сърменов. Според него големият успех ще бъде участието на повече деца и младежи.„Много важно е, че всички събития са обединени от юбилея, за който се готви градът”, каза още актьорът.Той не пожела да разкрие повече подробности, уточни само, че всички прояви ще бъдат в рамките на един цял ден, ще започват сутрин и ще завършват в края на деня. „Искаме проектът да бъде динамичен, не като поредица от събития, а като отношение и активност на родопчани”, уточни гостът.
Водеща организация при реализацията на проекта Мостът –кръстопът на култури” е Община Кърджали, а неин партньор – Фондация “Младежки център КРЪГ”. Проектът е на стойност 418 152 лева, а финансиращата програма е ОП „Регионално развитие”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-10/2010/ 033 „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини