Нова класация на подмладяващите храни

Списък на продуктите, които спомагат “за подмладяване на организма и удължаване на човешкия живот”, бе публикуван от група учени от няколко университета в САЩ и Европейския съюз. Той е съставен на основата на направени през последните години открития и изследвания, свързани с биохимичния механизъм на стареене на клетките.

Всеки един от продуктите, влизащ в това “менюто за дълголетие” съдържа активни вещества, които оказват позитивно и ефективно въздействие на сложните биологически процеси, съобщава АМИ-ТАСС.

Първите места са заети от т.нар. силни антиоксиданти – черният шоколад, чаят и кафето. Те са богати на полифеноли, които притежават способността да възстановяват увредените клетки и така - да удължават живота.

Списъкът включва още ябълки, касис, боровинки, броколи, череши, домати, нар, портокали, праскови, сливи, малини, червено грозде, червен лук, спанак, ягоди и пълнозърнест хляб.

Специалистите подчертават, че другите типове продукти като месо, риба, мляко и зърнени растения дават на организма необходимите калории, мазнини и минерали, но зеленчуците и особено плодовете осигуряват в най-добър баланс биохимичните елементи, които предпазват клетките и удължават техния живот.

Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини