Неоосманизмът настъпва на Балканите, България става мост към Европа

Ердоган виси на плакати на всяко събрание на изселнически организации в Турция

Зачестилите в последно време информации за ислямистка инвазия в някои райони на България разбуниха духовете и станаха повод за оживени коментари в социалните мрежи. Сред последните скандални новини бе и офертата към семейства от Източните Родопи за безплатни почивки в турски курорти при условие, че детето им ще посещава там курсове по коран. Други, главно арабски организации пък поощряват под различни форми носенето на забрадки от жените в смесените райони.

Това стана повод да погледнем към националната доктрина на Турция и последните обществени процеси в съседната страна, както и към пълната липса на национално отговорна политика по въпроса в България.

Автор на материала е Георги Кулов, журналист в Кърджали. Бгвести, част от групата Haskovo.net.

Турция ще влезе в първата десeтка на най-развитите страни в света само след едно десетилетие. Това прогнозира и проповядва турският премиер Реджеп Таип Ердоган. Според външният му министър Ахмед Давитоглу това е нормално, защото страната му е наследник на една от големите велики сили Османската империя и й се полага водеща роля в световните дела. Това титанично усилие на съседите ни е облечено в нова макроидеологическа платформа, придобила гражданственост под понятието неоосманизъм. Както кемализмът, така и неоосманизмът са държавотворчески идеологии, но кемализмът има по скромни геополитически претенции. Неоосманизмът се е прицелил в мюсюлманските общности от Великата китайска стена на Изток до Магреба на Запад. Неоосманистите не пропускат да подчертаят,че империята е имала граница до Виена и е нормално да участва в Европейските дела,наравно с Великите сили. И това вече е факт Парламентарната асамблея на съвета на Европа има председател мюсюлманин Мевлут Чавушоглу-турски дипломат от кариерата.

Доскоро хиляди турци се събираха на гроба на покойния президент Тургут Йозал в Истанбул,удряха главите си в саркофага и оплакваха бъдещето на Турция, която според тях бе оставена на произвола на съдбата. Йозал бе един от видните неоосманисти и ислямисти проповядвал турско-ислямския синтез. Днес той има ученик, надминал учителя си. Новата икона на турците е Ердоган. Новините в Турция започват и завършват с него. Портретите му изместват тези на Ататюрк на обществени прояви.

Как гледа Запада на турския икономически и политически възход? С безспорно одобрение и насърчение. За Великите сили Турция е единствената ислямска страна, чийто политическа система отговаря на стандартите за демокрация. Тя е пример за това как мекия ислям може да съжителства с многопартийна система. Затова и Западът налива милиарди в турската икономика. Индустриалните зони в южната ни съседка са доминирани от заводите на големите западни концерни-„Мерцедес”,”Бош”,”Рено” и др. Западът прокарва свои модели и в турската култура-преди всичко киноиндустрията.

Защо се прави всичко това? Западът знае, че е недолюбван в ислямския свят още от времето на Кръстоносните походи. Затова предпочита Турция да продава неговата стока в мюсюлманските страни с етикета Made in Turkеy. Същото важи и за пропагандата на светския стил на живот чрез турската киноиндустрия и телевизионни сериали.

Турция е най-верният съюзник на САЩ и Запада като цяло.Тя е основен стълб в НАТО.

Затова и Великите сили й се отплащат. Русия на Путин я обяви за свой стратегически партньор и допусна силно политическо и икономическо влияние на Турция в средноазиатските държави-бивши съветски републики. Западът отиде по-далеч-той й подари арабската пролет. Вследствие на гражданските бунтове и междуособици ,конкурентните на Турция арабски режими в Египет,Либия и Тунис са в небитието. На път да се раздели с властта е и Башар Асад в Сирия. Още от сега турските фирми знаят, че те ще възстановяват бившите си конкуренти и се готвят за големи печалби. Покрай икономическото проникване неоосманистите в Турция са готови и за политическа инвазия.

Как стоят нещата на Балканите? Гръцката икономика е в колапс. Южните ни съседи,които искаха да доминират икономически в отърсващите се от комунизма балкански страни преживяват тежка криза. Тази криза не бе изненадваща за Турция. Страната години наред се готвеше да заеме мястото на Гърция. Пътят й е открит. Ердоган е в отлични отношения с правителствата в Тирана, Скопие, Прищина, Сараево, София. Дори непримиримия съперник Атина търси пътища за съживяване на икономиката си към Анкара.

Как гледат неоосманистите на България? На първо място за идеолозите на неоосманизма ние сме тюркски народ и съвсем нормално сме били част от Османската империя. Самата империя е имала цивилизационна мисия в нашите земи и е оставила богато културно- историческо наследство. Темите за асимилацията и ислямизацията на българите в годините на османското иго са табу за турската историография. Модерно е да се пише и снима за „зверствата” по време на т. нар. Възродителен процес, сътворен от тоталитарния режим в България.

За правителството в Анкара нашата страна е предмостие към пазарите на Европейския съюз. Това подчерта в София министърът по европейските въпроси на република Турция Егемен Багъш. Той посочи, че само за двадесет години стокообменът между двете страни е скочил сто пъти, но има възможност за много повече. Турската държава насърчава инвестициите на свои граждани у нас. Това става предимно в смесените райони. Според проф. Кръстьо Петков се формират етно-икономически анклави, заради наемането преимуществено на местното турско население. Това кара безработните българи да ги напускат.

В сферата на политиката двете страни демонстрират приятелски отношения, които обаче само прикриват нарастващото влияние на южната ни съседка в нашата страна. Пътищата са няколко. Един от тях е засилването на позициите в Движението за права и свободи. След срещата в Одрин на лидери на външните турци,на която присъства и Ахмед Доган знаците от Анкара станаха очевидни. Ердоган категорично загърби Сокола и даде предимство на приятелството си с неговия основен опонент Касим Дал, твърдят лидери на изселнически организации.

Турция работи много активно освен сред етническите турци в нашата страна и сред българите мохамедани и ромите. Трите мюсюлмански училища в България-в Момчилград, Русе и Шумен приемат с предимство българи с ислямско вероизповедание. Българи мохамедани споделят,че турски емисари обещават в Смолянско безплатно образование в турски университети, ако се сменят българското име с турско-арабско. Напоследък стана известно и за осигуряване на безплатни почивки , ако родопчани пускат децата си на коран курсове по време на престоя си в Турция.

Турски дипломати и фондации пък от своя страна проявяват активност по отношение на ромите, изповядващи исляма. Те подпомагат училищата в гетата. Даряват животни по Курбан Байрама.

За разлика от Турция, която е във възход,нашата страна е във видим упадък. Става дума не за криза , която може да отшуми за няколко години , а за трайни е необратими процеси. В основата е демографската катастрофа пред която е изправена страната. Едно десетилетие ни дели от времето когато мюсюлманската общност ще се изравни с християнската по численост. Сега децата от малцинствата в началните класове са 46 на сто от всички ученици и ще стават все повече. Турция следи тези процеси и съвсем не е безучастна към тях. Нещо повече в Кърджали министър Егемен Багъш призова сънародниците си да се образоват и да играят решаваща роля в просперитета на България.

Как реагират българските управници на нарастващото влияние на Турция в нашата страна? Те са разделени на туркофили и туркофоби. Един от първите политици, които насърчаваше българо-турското приятелство бе съветникът на президентът Желев ген. Стоян Андреев. Той отчетливо посочи,че Турция е стратегически партньор на Запада, и ако страната ни иска да влезе в НАТО и ЕС трябва се сближи с Анкара. Турско българските връзки се активизираха при правителството на Иван Костов. Командира следеше всяка сделка с южната ни съседка да минава през него. Той искаше да държи под контрол отношенията с Анкара. Отношенията бележат връх при Бойко Борисов и ГЕРБ. Генералът афишира приятелство с Ердоган. Даже си заведе правителството на крака в Анкара. България направи безпрецедентна стъпка. Народното събрание по предложение на Костов и с благословията на Борисов прие декларация осъждаща т. нар. Възродителен процес. Това стана в момент, който не бе избран случайно. Гласуването съвпадна с приемането във Франция на закона, осъждащ геноцида над арменците в Турция. Жестът на София изми лицето на Турция пред света. Какво спечелихме ние? Нищо. Освен бурни реакции на изселническите организации. Те поискаха милиарди обезщетения за пострадалите от Възродителния процес и Голямата екскурзия български изселници.

Според бившият ни външен министър и почетен председател на Атлантическия клуб Соломон Паси страната трябва да продължава в усилията си да се сближава с Турция. Трябва да се възползваме от възхода на южните ни съседи, препоръчва Паси.

Туркофобите в България надигнаха глас. Те посочиха, че неоосманизмът не е нищо друго освен продължение на плана „Баязид 2”за налагане на турска хегемония на Балканите и ислямския свят. От Атака алармират,че с приемането на декларацията се слага край на българските претенции за обезщетения на пропъдените през 1913 г. тракийци, които се оценяват на 10 милиарда лева.

За отношенията ни с южната ни съседка,обременени от миналото и белязани от настоящето в Българската национална доктрина, изготвена от наши учени под ръководството на проф. Григор Велев няма и дума. Според нашите светила България трябва да бъде център на мира и добросъседските отношения. Докато учените умуваха върху това,други видяха България като Швейцария на Балканите. Тази идея не е само патент на Доган. Тя се проповядва вече и от идеолозите на помашката нация. Схемата е проста-всяка общност в страната в близък период от време да има своите кантони-български, турски, помашки, ромски.

Един български дипломат преди време бе споделил, че по време на Варшавския договор сме били съюзници, а сега сме колония. Въпросът е чия колония ще бъдем-на Запада или на Изтока?Това е въпрос,който днес си задават много българи.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини