Четат мисли с компютърен алгоритъм

Английският физик Стивън Хокинг също работи по откриването на компютърен алгоритъм в помощ на парализираните хора.

Холандски и немски невролози разработиха специален компютърен алгоритъм, който да „чете“ мислите при преглед на скенер, превръщайки ги в писмен език.

Тази перспектива даде надежда на напълно парализираните хора, загубили речта си, да контактуват нормално с другите, гръмна специализираното списание „Current Biology“.

През последните години, учените от Маастрихския университет (Холандия) са разработвали няколко устройства, които да разкодират информацията, предадена от мозъка.

Те трябва да реализират връзката между компютъра и човешкия ум, за да стане възможна комуникацията на  пациент със заобикалящите го.

Според екипа на Бетина Сьоргер от Маахстриския университет скенерът позволява да бъде фиксирано изменението в кръвопотока, което се получава при включването и изключването на отделните части на мозъка, отговарящи за отделните поставени задачи.

Невролозите наели група от шестима здрави доброволци, помолили ги да си представят, че изпълняват три вида задачи: че се движат, че говорят за себе си, че решават пъзели.

След това включили скенера и показали на „подопечните“ си азбуката на дисплея на компютъра. Помолили ги да посочат избраната буква и да изпълнят три произволни движения в продължение на 30 секунди.

Според експериментаторите, доброволците и техническите уреди са се справили перфектно.

За разлика от много други подобни системи, тази на Сьоргер и нейните колеги помагат в комуникацията и при теми засягащи личния живот на парализирания.

Един от участниците попитал компютъра какво е хобито му и получил верен отговор - че обича да се занимава с фотография. Дори познал, че последната работа е снимка на дома на тествания.

В посока да открие революционен метод за комуникация чрез компютър работи и обездиженият напълно заради парализа от 30 години и тотално ням професор Стивън Хокинг.

Той изпробва устройство, което ще му позволи да общува с мозъчни вълни в процес, сравнен от учените с хакерство.

Британското светило във физиката разработва заедно с колеги от Станфордския университет в САЩ върху iBrain. Устройството улавя мозъчните вълни и ги предава с компютър.

„Това е много вълнуващо за нас, защото ни дава прозорец към мозъка. Изграждаме технология, която ще позволи на човечеството да има достъп до човешкия мозък за първи път", каза проф. Лоу.

Освен за четене на мисли устройството има потенциални приложения и в медицината за определяне на точните дози лекарства на базата на реакцията на индивидуалните мозъчни вълни. То може също да се използва за лечение на разстройства на съня, депресия и дори аутизъм.

"Това е първата стъпка към персонализираната медицина", заяви проф. Лоу.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини