Маникюристки сеят хепатит С, дамите са силно застрашени

Маникюристките са сред основните разпространители на хепатит С. Рискът да се заразите от опасната болест, която може да ви докара цироза или рак на черния дроб е изключително голям, когато посещавате ателиетата за красота за да си направите маникюр или педикюр. Трябва да си носите инструменти от дома, защото изваряването им при многократно използване не предпазва от вируса. Това предупреди известния кърджалийски специалист по вътрешни болести д-р Марин Мухтаров. Според доц.д-р Жени Стайкова шеф на Регионалната здравна инспекция разкрасяването с татуировки и пиърсинг също е изключително опасно, поради възможността иглите да се окажат заразени.

 Двамата обявиха днес в Кърджали началото на кампания за тестване на гражданите за хепатит С. Болестта се пренася основно по кръвен път. Тя не протича остро, както хепатит А и В. Обикновено научаваме за нея,когато се разболеем от цироза или рак на черния дроб и стане твърде късно за лечение. Затова общинският съветник д-р Мухтаров е осигурил 300 комплекта тестове за хепатит С. До десет минути след вземането на кръв научавате резултата.

За сега в Кърджалийска област няма регистрирани болни от хепатит С. Причината е ,че това става след доброволно специално изследване. Практика да се правят такива изследвания просто няма.

За страната се предполага, че има 150 000 вирусоносители. 95% нямат представа, че са болни. При ранно откриване болестта е лечима до 80 на сто от случаите. Цената на лечението на един пациент надхвърля 12 000 евро. Парите се отпускат от Здравната каса.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини