Тракийци в Кърджали честват рождените дни на своите герои

Изображение 1 от 2

    На 15 декември 1882 г. в село Мерхамли – Западна Беломорска Тракия е роден спасителят на тракийските бежанци - Войводата Димитър Маджаров. Той заедно с войводата Руси Славов, през 1913 година спасиха над двадесет хиляди бежанци от Беломорска Тракия, предимно деца, жени и старци, подложени на геноцид от турския башибозук. Благодарение на тяхната храброст и жертвоготовност, въпреки тежкият и опасен път от Дедеагач до българската граница при река Арда в с. Ятажик (днешно Маджарово), двамата войводи успяват да прехвърлят в България голяма част от населението на разорена Тракия.

    На 15 декември 2017 г. (петък) от 12.00 ч. членовете и симпатизантите на Тракийско дружество „Д. Маджаров“ и Народно читалище „Тракия-2009“ в знак на признателност към героя на Тракия ще поднесат венци и цветя на паметника на войводата в гр. Кърджали, пред градинката на ресторант „Москва“.

    На 18 декември 2017 г. се навършват 173 години от рождението и на друг голям българин - националният герой на България - Капитан Петко войвода. Посветил е целия си живот (1844 – 1900 г.) за свободата не само на българите от Беломорска Тракия, но е водил битки и за свободата и на други народи. Известен е още и като български хайдушки войвода и революционер, защитник на Родопите и защитник на потиснатите в Османска Турция. На тази дата тракийци от целия регион ще поднесат венци и цветя пред неговите паметници.

    В гр. Кърджали на 18 декември 2017 год. (понеделник) от 11.00 ч. пред паметника на Капитан Петко войвода на бул. „Тракия“ венци и цветя ще поднесат ТД „Д. Маджаров“, НЧ „Тракия-2009“, НЧ „Родопски фар 1938“ и Професионална гимназия по електротехника и електроника „Кап. Петко войвода“. Последните ще тръгнат в 10.30 ч. с шествие от паметника на Васил Левски.

    В Крумовград на същата дата -18 декември от 12.30 ч., тракийци организирани от ТД „Тракия“ ще поднесат цветя и венци пред паметника на героя в града.

    Пред паметника в Момчилград в 17.00 ч. на 18 декември ще стане поднасянето на венци и цветя от ТД „Момчил юнак“, а от 17.30 ч. в в клуба им ще се извърши представянето на книгите на тракийския краевед Димитър Шалапатов.

    Каним тракийци и гражданството на гр. Кърджали и региона да се присъединят към честванията на тракийските герои.

    инж. ЯНИ ЯНЕВ

    Председател на ТД „Д. Маджаров“

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини