Дончев и Каpaкачанов вицепpемиеpи. Преглед на печата

Формирането на новия кабинет е сред водещите теми на петъчните вестници.

"Черновата на споразумението между ГЕРБ и ОП ще е готова утре "Утре ще имаме първия чернови вариант на коалиционното споразумение, ще продължим с преговорите." Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Делян Добрев след преговорите с "Обединените патриоти" за съставяне на правителство, предаде "Фокус". "Започнахме работа по коалиционното споразумение, обсъдихме структурата на документа, начина за вземане на решения. Нямаме разминавания в темите, които коментирахме", обясни той. "Докато не постигнем пълно съгласие по коалиционното споразумение няма как да кажем повече подробности", коментира Делян Добрев. "Коалиционното споразумение по принцип има структура на МС, но на този етап нямаме окончателно прието такова", посочи народният представител от ГЕРБ. "Днес постихнахме значителен напредък. Утре ще разгледаме първия чернови вариант на документа. Надявам се другата седмица да приключим с коалиционното споразумение", каза още Делян Добрев." - в. "Сега".

"Дончев и Каpaкачанов - вицепpемиеpи, още двама генеpали в кaбинета оcвен Боpиcов ...Структурата на кабинета ще влезе в чеpнова на коaлиционното cпоpазyмение междy паpтньоpите. Там ще пише cъщо c колко вицета ще pаботи пpемиеpът Бойко Боpиcов. Най-веpоятно те ще cа тpима, като от патpиотите на тази позиция ще е Кpаcимиp Каpакачанов. Не бил изключен и ваpиантът c 4-ма вицепpемиеpи - пpи този ваpиант тaкъв cтава и Симeонов, кaто тaка ще cе поcтигне паpитет в yпpавлението. Сигypният на тази позиция е Томиcлав Дончев. С шанc да е втоpият вицепpемиеp на ГЕРБ е Владиcлав Гоpанов. Той е плътно ангажиpан c пpеговоpите... Гоpанов обаче не иcкaл да поема и вицепpемиеpcки фyнкции, защото тaка щяла да поcтpада оcновната мy pабота. Лиляна Павлова е cъщо ваpиант..." - в. "24 часа".

"Спрягат шефа на АП за наследник на Лукарски. Патриотите лансират експерти в кабинета. Утре ще е готов първият чернови вариант на коалиционното споразумение. Шефът на Агенцията по приватизация Емил Караниколов е най-вероятният министър на икономиката в бъдещия коалиционен кабинет. А номинацията му е от "Обединени патриоти". Лидерите на формациите нееднократно подчертаха, че ще предлагат експерти за постовете в изпълнителната власт. Предварителните нагласи са, че пак патриотите ще поемат и Министерството на енергетиката. Най-спряганото име за енергиен министър е това на експерта от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Александър Йорданов. Запознати припомниха, че Йорданов бе номинация за член на КЕВР от Патриотичния фронт по време на миналия парламент. В бъдещата коалиция "Обединени патриоти" обсъждат 5 министерства и вицепремиерски пост. Но Владислав Горанов вече предупреди, че ако се следва съотношението брой депутати - министерства, патриотите "трябва да получат максимум до четири министерски кресла". "В петък ще имаме първия чернови вариант на коалиционното споразумение, ще продължим с преговорите", коментира след края на вчерашните разговори Делян Добрев (ГЕРБ). "Предстои още работа по коалиционното споразумение", отбеляза съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров." - в. "Труд".

Предоговарянето на условията с "Газпром" също е сред актуалните теми.

"Служебното правителство трябва да предприеме действия за удължаване на срока, в който България трябва да даде становище по делото на ЕК срещу "Газпром" за господстващо положение на пазара. Това каза на брифинг в парламента народният представител от ГЕРБ Теменужка Петкова. В началото на 2015 г. ЕК отправи обвинения към руската компания, че ограничава пазара на газ в Централна и Източна Европа. Като от това са засегнати Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България. Една от областите, за които "Газпром" получи обвинение, е, че с договорите за доставка на газ изолира българския пазар от съседните държави в ЕС. За да не се стигне до налагане на санкции от "Газпром" предложиха премахване на забраната за реекспорт на газ и сключване на договори за междусистемен обмен. На 13 март ЕК покани всички заинтересовани страни в срок от 7 седмици да представят становище по представените от "Газпром" ангажименти. Този срок изтича на 4 май. Ходът на делото на ЕК срещу "Газпром" може да е основание за предоговаряне на цената на газа за България. "Смятаме, че трябва да бъдат предприети спешни действия за обсъждане на възможността за удължаване на срока за предоставяне на становището", посочи Теменужка Петкова. "От ГЕРБ изразяваме готовност да участваме в подготовка и обсъждането на такова становище, за да постигнем ефекта, който смятаме, че ще бъде най-добър за страната", посочи тя и уточни, че в това число е и обсъждането на въпроса за формулата за определяне на цената на природния газ..." - в. "Стандарт".

"Служебното правителство трябва да предприеме действия за удължаване на срока за даване на становище от страна на България по антитръстово споразумение за цената на газа с "Газпром". Това заявиха депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова и Трайчо Трайков от "Нова република" след среща с лидера на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов. Срокът за становище даден от ЕК, изтича на 4 май. Изпратихме писмо до няколко партии от дясно и център-дясно с покана за обсъждане на тази важна тема. ГЕРБ бях първите, които се отзоваха, и най-важните, защото това е партията, която ще управлява страната", каза Трайков. "Има съвпадения по почти всички точки за това какво България трябва да иска и какви позиции трябва да защитава", заяви Трайчо Трайков. Теменужка Петкова каза, че трябва да бъдат предприети бързи действия за удължаване на срока за предоставяне на становището, след което "да можем да постигнем и да подготвим становище, което в максимална степен да защитава интересите на страната". В становището трябва да залегне и обсъждането на въпроса за формулата за определяне на цената на природния газ. "Липсва конкретна информация за стъпките, които служебното правителство е предприело и на какъв етап е подготовката за становището. Смятаме, че е добре да бъде поканен в парламента служебният министър на енергетиката, за да даде информация и по-голяма яснота по темата", каза още Петкова..." - в. "Дневник".

"Държавните компании "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са готови със своите становища по предложенията на "Газпром" за поемане на ангажименти, отправени в рамките на антимонополното дело на Европейската комисия срещу "Газпром", съобщават от енергийното министерство. На 19 април 2017 г. във Варшава, Полша, се проведе V4 Gaz Forum, организиран от страните от Вишеградската четворка с участието на представители на българското Министерство на енергетиката, БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". На експертно равнище по време на форума бяха анализирани в детайли направените предложения. Като използват резултатите от проведените дискусии, трите български енергийни компании ще предоставят утре, 21 април 2017 г., в Министерството на енергетиката своите становища по предложенията за поемане на ангажименти от "Газпром". Те ще включват оценки на ефекта от евентуалното приемане от ЕК на ангажиментите, предложени от "Газпром", върху договорите на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и БЕХ. Министерството на енергетиката припомня, че обявеният от ЕК срок 4 май 2017 г. е за представяне на коментари от заинтересованите страни по отправените от "Газпром" предложения за поемане на ангажименти, а не за предоговаряне на условия по действащите договори за доставка и пренос на природен газ. В случай, че предложенията на "Газпром" бъдат приети от ЕК, тогава ще стартира процесът на двустранни преговори между всяка от компаниите и "Газпром" по търговските условия. На 13 март 2017 г. ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища относно представените от "Газпром" ангажименти в отговор на опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Антимонополното дело на ЕК е свързано с газовите пазари в осем държави - България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия..." - в. "Труд".

Всекидневниците продължават да следят и и темата с урана в питейната вода.

"Прокурорска проверка тече от чешмите Въpxовната админиcтpативна пpокypатypа pазпоpеди на главния дъpжавен здpавен инcпеĸтоp д-p Ангел Кyнчев да пpовеpи дали водата за питейно-битови нyжди у наc е безопаcна. Oбвинители, чийто шеф е заместник-главният пpокypоp Ася Петpова, cе cамоcезиpали от медийни пyбликaции, че пpевишени cтойноcти на еcтеcтвен ypан има във водоизточниците в Хаcково и Пъpвомай..." - в. "24 часа".

"Районната прокуратура в Хасково образува наказателно производство за общоопасно престъпление, свързано с установено наличие на уран във водата в града, съобщиха оттам. То е "за това, че в периода 28.10.2016 г. - 04.04.2017 г. в гр. Хасково длъжностни лица са укрили информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве". Става дума за укрита информация за наличието на високо съдържание на уран и обща алфа активност в подземни води от сондажи на Помпена станция "Хасково - 1". Става дума за установените от Басейнова дирекция завишени стойности на уран и на обща радиоактивност над 13 пъти допустимата норма през есента на миналата година. От дирекцията твърдят, че са уведомили районната здравна инспекция, РИОСВ и ВиК. От тези институции все още не дават отговор на въпроса защо мерки бяха предприети чак преди седмица. Затова и от прокуратурата ще разпитват служители на РЗИ, МОСВ, ВиК и Басейнова дирекция кога са получили данните за увеличените стойности на уран, кога и с каква честота е бил извършван мониторинг на води от зони за водоснабдяване по радиологични параметри - обща алфа и бета активност и естествен уран..." - в. "Сега".

"Не е открито наднормено съдържание на естествен уран в питейните води от района на Първомай, съобщиха от министерството на здравеопазването. Информацията за наличие на уран в два водоизточника в община Първомай беше обявена преди два дни от началника на отдел "Радиационен контрол" към Регионалната здравна инспекция - Пловдив Цвета Иванова. Днес са излязли окончателните резултати от анализа на питейните води от Първомай. В Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) са били изследвани 18 проби, предоставени от РЗИ - Пловдив - по две от Първомай, село Крушево, село Православен, село Бяла река, село Караджалово, село Градина, село Милево, село Белозем и село Борец. Заместник-директорът на НЦРРЗ Орлин Стоянов е информирал министъра на здравеопазването Илко Семерджиев, че в нито една от взетите проби не е открито наличие на естествен уран, надвишаващо границата от 0.03 мг/л. Вчера Върховната административна прокуратура нареди на главния държавен здравен инспектор да провери как се спазват нормативните изисквания, осигуряващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели. Институцията се е самосезирала по информация в медиите за наличие на уран в питейната вода в Първомай и Хасково, където и в новите проби от водата бяха открити повишени количества уран." - в. "Дневник".

"Проблемът с урана във водата на Хасково не е от 2016 г, а се е появил три години по-рано. Това стана ясно днес в отговор на запитване от агенция "Фокус" до Басейнова дирекция "Източно-Беломорски район". "През 2013 г. е проведена кореспонденция с община Хасково. С две писма бе отправено искане към БДИБР за предоставяне на актуални данни/информация, касаещи водните ресурси на територията на общината, вкл. замърсяване над пределно допустими концентрации (ПДК) по видове замърсяващи вещества и показатели, с пунктове за наблюдение на показатели и състояние, както и за наличието на проблеми, констатирани от БДИБР в границите на Община Хасково, за периода 2008-2012 г. С наши писма сме отговорили, като сме изпратили исканата информация, от която ясно и точно се вижда, в табличен и текстови вид, че мониторинговият пункт за подземно водно тяло (ПВТ) BG3G00000NQ009, намиращ се в експлоатационен кладенец на ПС за ПБВ "Хасково-1" е с обща алфа -радиоактивност над допустимите норми по стандарт", обявиха от дирекцията. "На 27 април 2016 г. БДИБР - Пловдив е представила информация пред Областната администрация, община Хасково, РЗИ, ВиК, РИОСВ и др. компетентни институции в града, за регистрирани отклонения във водата по посочените радиоактивни показатели в ПС "Хасково-1". Обяснена е необходимостта от допълнителен мониторинг на подземните води и водите за питейно-битово водоснабдяване в Хасково. Срещата е протоколирана и подкрепена с присъствен лист", продължават от БДИБР. Според дружеството информация за повишени стойности на радиологични показатели в мониторингов пункт за подземни води ПС "Хасково-1" е публично оповестена на интернет страницата на РИОСВ Хасково в годишните доклади за състоянието на околната среда за 2010, 2012, 2014 и 2015 г. "С това са изпълнени изискванията за публичност и заинтересованите лица би трябвало да се считат за уведомени за публикуваните доклади и съдържащите се в тях данни", уточниха от БДИБР. От дружеството смятат, че отдавна затворени находища да добив на уран, които се намират в близост до водоизточниците, са причината за проблемите." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини